TURIZEM IN VRTEC
NA TEMO Z IGRO DO PRVIH TURISTIČNIH KORAKOV
2023/2024
Naslov projekta: Okusni zakladi
Namen projekta je bil, da preko različnih dejavnosti v sklopu kulinarike sodelujemo s celotnim
vrtcem, šolo, posamezniki in z lokalno skupnostjo. Na osnovi projekta smo v Letnem delovnem načrtu
2023/2024 kot prednostni nalogi določili tudi ekologijo.
Zadali smo si naslednje cilje:
• Omogočanje in spodbujanje aktivnega učenja otrok.
• Seznanjanje z varnim in zdravim načinom življenja.
• Razvijanje naklonjenega, spoštljivega in odgovornega odnosa do žive in nežive narave.
• Spodbujanje različnih pristopov k spoznavanju narave.
• Otrok spoznava, da mu uživanje različne zdrave hrane, telesne vaje in počitek pomagajo
ohranjati zdravje.
• Otrok spoznava različno prehrano in pridobiva navade zdravega in raznolikega
prehranjevanja.
• Spoznavanje kuharskih pripomočkov, sestavin, priprav, receptov.
V jesenskem času je na ravni celotnega vrtca potekal slovenski tradicionalni zajtrk. Vsak ga je v svoji
skupini praznoval drugače, starejši otroci pa so za nas pripravili mini prireditev in pojedino dobrot, ki
so jih pripravili sami.
Jesenski čas je bil odličen čas za pripravo bučnih juh in sladic, kisanja zelja in peka kruha s pravim
pekovskim mojstrom. Najbolj zanimiv način priprave bučne juhe je bil ob tabornemu ognju in piknik v
naravi.
Zimskemu času smo namenili predvsem praznični december, kjer so večinoma pekli praznične
piškote, najstarejša skupina pa se je domislila lov na zaklad za pasjimi piškoti, katere so otroci sami
spekli.
Pomladne/poletne mesece smo popestrili z izdelavo različnih sirupov iz regratovih cvetov in bezga. In
obiskali so nas stari starši in starši, kateri so z nami delili kulinarične ideje in recepte.
Otroci so v sklopu projekta spoznali, da imamo različne kulinarične možnosti za raziskovanje. Z
dodatnimi spodbudami, s sodelovanjem s starši, z zunanjimi izvajalci, okoljem in lokalno skupnostjo
je lahko ta učinek še večji. Otroci so se v sklopu projekta učili peči, kuhati, meriti, mešati, znati čakati
in se ob hrani veseliti.
S starši smo sodelovali na različne načine. Ob priliki smo jih presenetili s sladkimi presenečenji,
marsikdaj so nam prinesli sestavine in pripomočke za peko, sodelovali smo tudi preko obiska v
skupini, kjer so nam samo pokazali kuharske veščine.
Spoznali so, da vsaka jed, še tako enostavna potrebuje določene sestavine, pripravo, delo in čas.
Silvana Rupnik